Úvod
Kontakt
Produkce
Připravujeme

Romantický víkend

Návod na lepší manželství
Autor John Godber
Překlad Pavel Dominik
Režie Vojtěch Štěpánek
Osoby a obsazení Bet - PETRA ŠPALKOVÁ
Alan - JAN NOVOTNÝ
Premiéra 13. února 2015
Obnovená premiéra 16. října 2015
Derniéra 9. června 2017
Producent a provozovací práva Kateřina Schauerová
Práva k překladu Aura-Pont s.r.o.
Délka 1 hodina 50 minut vč. přestávky
V Praze hrajeme MDP Divadlo Rokoko

Galerie
[ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ]
Přílohy
[ Foto, Plakát ]

Hry Johna Godbera se hrají na jevištích celého světa. V roce 1993 byl vyhlášen třetím nejhranějším dramatikem ve Velké Británii hned za W. Shakespearem a A. Ayckbournem. Pětkrát obdržel cenu na festivalu Fringe v Edinburghu včetně Ceny Lawrence Oliviera za komedii roku Up 'N' Down a v Los Angeles obdržel sedmkrát Cenu kritiky, v Chicagu dalších pět cen. Nejčastěji se uvádí hry Bouncers a April in Paris. V roce 1994 byl nominován za hru April in Paris ( Romantický víkend ) na Nejlepší komedii roku.

Během své plodné kariéry se kromě divadla také věnuje tvorbě ve filmu a v televizi. Za scénář My Kingdom for a Horse v hlavní roli se Seanem Beanem byl nominován na alternativní cenu BAFTA a za Oddsquad obdržel cenu za původní scénář.

Je to už dvacettři let, co uznávaný dramatik napsal hořkosladkou komedii Romantický víkend, a přesto se hraje dodnes. Poprvé hru autor uvedl v roce 1992, kdy si společně se svou ženou zahráli manželskou dvojici Alana a Bet.

Komedie vypráví příběh Ala a Bet, yorkshirského páru, jehož ustaraný vztah se láme pod tíhou všedních rodinných starostí. Jediným ze světlých bodů jejich soužití je neustálá snaha Bet vyhrát nějakou cenu v časopisech pro ženy. Až konečně vyhraje dovolenou v romantickém městě starého kontinentu, v Paříži. Jejich postřehy a komentáře humorně a brilantně vykreslují změnu vztahu dvou lidí, kteří jsou vytrženi ze svého obvyklého stereotypu.


Hořkosladký Romantický víkend

Poněkud znuděný manželský pár hledá vysvobození z věčného kruhu každodenních zklamání a nepříjmností.

Znamení: spěchá! A vysvobození přichází – nejromantičtější město na světě poskytuje možná poslední pomoc ve chvíli, kdy skomírající vztah dráždí fantazii leda tak ve věci úkladné vraždy partnera.

Největším strachem zamilovaných je, že se jednou probudí uvězněni v tiché domácnosti stereotypního a nezáživného manželství. To se stalo Alanovi a Bet – páru z Yorkshiru, žijícího v dobrovolném vězení nenaplňujícího svazku. Vstupují na scénu v županech, nešetří otrávenými pohledy a nebojí se dávat najevo znechucení jeden nad druhým i nad sebou samými. Nezaměstnaný Alan se izoluje v komoře, kde marně vzývá uměleckého ducha skrze malířské plátno. Bet prodává boty, tíží ji zmařené sny a nedostatek vzrušení v životě. Jedinou nadějí jsou pro ni soutěže v ženských časopisech, které ji nakonec nečekaně odmění vytouženým výletem do města lásky a umění. Paříž vítá frustrovaný manželský pár s otevřenou náručí.  

„Pokud máme jen jeden život, proč na sebe nejsme hodní?“

Vytržení z každodenní tíživé reality je umocněno pobytem v jiné zemi s odlišným jazykem i zvyky. Vznikají tak často komické situace, způsobené kulturním šokem a strachem (až paranoiou) ze všeho nového a cizího. Manželé se v jednu chvíli k sobě láskyplně vrací a hned v další zas odvrací. Neustále spolu soupeří v humorné přestřelce názorů. Jsou aktéři a zároveň vypravěči svého vlastního příběhu – se svými myšlenkami a pocity se svěřují divákům, jako by si vedli osobní záznam do deníku.

Nejedná se o přelomový námět, jsou tu jen dva ničím výjimeční lidé, životem vyčichlí a topící se ve vztahovém bludném kruhu. Přesto je to hra plná brilantních postřehů a komentářů, které udržují tempo a vtip od začátku do konce. Výborné obsazení Petry Špalkové a Jana Novotného jen podtrhuje celkový dojem.

15.2.2015, autor: Tamara Zubac

[ více / méně ]

Romantický víkend - to je jak u nás

...Diváci se nahlas smějí, někteří špitají „to je jak u nás“, jiní si tento dojem raději ponechají pouze pro sebe...To, co se zpočátku zdálo nemožné, dostalo během dvouhodinového představení naprosto nečekaný zvrat a rozměr. Sledování změny pohledu na svět, objevování již dávno ztraceného, bylo směšné i dojemné zároveň, ale především donutilo každého z diváků alespoň k pár vteřinovému zamyšlení ať už nad svým šťastným či nešťastným manželstvím a především vlastním životem. Pro všechny diváky bylo představení jistě velkým zážitkem. Pro Beth a Alany sedící v řadách diváků, mohl mít tento večer snad i širší důsledek než pouze kulturní zážitek.  Lidé si v dnešní hektické době mnoha věcí nevšímají a nemají čas je řešit a právě proto, je toto představením ideálním momentem k alespoň chvilkovému zastavení a zamyšlení se. Je dokonalou příležitostí vidět své vlastní životy v jiném světle, z jiné perspektivy a s určitým odstupem, sledovat, jak jsme my lidé, i když si to málokdo dobrovolně připustí, občas až neuvěřitelně směšní. Není proto od věci občas se na sebe podívat i jinýma očima a zažít nudu na vlastní oči.

Dalo by se říci, že se ve své podstatě jedná o velmi jednoduchý příběh dvou lidí, kteří si neměli již co říct, díky náhodě odjeli na výlet a následně se opět udobřili. To, co dělá z představení naprosto dokonalou podívanou a zážitek, jsou herecké výkony obou protagonistů. Petra Špalková a Jan Novotný, kteří propůjčili svoji tvář Beth a Alanovi dokazují, že pro autentické fascinující představení není třeba monstrózních kulis a velký počet zvučných jmen na jednom jevišti. K dokonalé inscenaci stačí dva vynikající herci, kterými oba dva jsou a vše geniální, vychází pouze z jejich vlastního podání daných rolí.

Zasmát se sami sobě, dokážeme většinou bohužel opravdu pouze v divadle, a tak buďme vděčni za každé představení, které nám tuto šanci nabízí. Jedním z nich je i Romantický víkend s úchvatnými hereckými výkony Petry Špalkové a Jana Novotného.

13.1.2016, autor: Hermína Muchová - blog.iDnes.cz

[ více / méně ]

Návod na lepší manželství? Rozhodně Romantický víkend

Jak se vytrhnout z bludného kruhu vztahové každodennosti? Alanovi a Bet z Yorkshiru se naskytla příležitost navštívit nejromantičtější město světa – Paříž. Uvězněni v nezáživném svazku manželském dohánějí se navzájem k šílenství. Vysněný víkend může být spásou stejně tak dobře jako pohromou.

Komedii Romantický víkend je už dobrých třiadvacet let, poprvé si ústřední dvojici zahrál sám autor hry John Godber se svou ženou. Godber byl v roce 1993 vyhlášen třetím nejhranějším dramatikem ve Velké Británii hned za W. Shakespearem a A. Ayckbournem. Příběh prodavačky bot se zálibou v soutěžení a nezaměstnaného, Múzou nepolíbeného umělce oslovila a dodnes patří mezi nejhranější Godberovy hry.

Oddechové představení plné cynického humoru vycházející z hořké životní etapy. Trefné oplývající komentáře, ironií sršící dialogy.

Českého ztvárnění příběhu této poněkud znuděné dvojice se režijně chopil Vojtěch Štěpánek. V hlavních rolích zazářili Petra Špalková a Jan Novotný.

25.9.2015, autor: Tamara Zubac

[ více / méně ]

Romantický víkend: v Rokoku oslavují Godberovskou klasiku

 

Více než 13 let stará komedie o všedním yorkshirském manželství, které dostane nový impuls, baví diváky i na tuzemských divadelních prknech. V díle oceňovaného dramatika Johna Godbera excelují Petra Špalková a Jan Novotný.

Vztah přemožený stereotypem a mlhou fádních dnů. Z klasické fáze vyhořelého manželství může vzniknout štěstí jen pod vlivem nových a nevšedních zážitků. Z jednoduchého základu vytvořil John Godber nadčasovou klasiku, která s humorem působí na publikum v celosvětovém měřítku, Česko nevyjímaje. Snad i proto, že lidská komedie Romantický víkend s nadsázkou otevírá témata, se kterými měla většina z nás už často co do činění.

Britský originál, který se v anglickém jazyce uvádí pod názvem April in Paris, si poprvé zahrál autor s manželkou v roce 1992. Nachází sezdaný pár Ala (Jan Novotný) a Bet (Petra Špalková)
v černobílém vztahu bez většího smyslu. Z rutiny je vytrhne až Betina šťastná výhra v časopise pro ženy. Cílem jejich výletu je jedno z nejromantičtějších míst na starém kontinentu - kouzelná Paříž.

V režii Vojtěcha Štěpánka s překladem Pavla Dominika stojí český Romantický víkend na skvělém obsazení dvou hlavních (a jediných) rolí. Novotný je typickým představitelem mrzutého manžela, kterého musíte z pohodlí domova zvedat s vypjetím všech fyzických a psychických sil, až vás to jednou přestane bavit. Znuděný a ospalý výraz střídá skvěle mířený a kousavý sarkasmus, který je vtipně načasován přes celou hru. Jeho postava zároveň přirozeným způsobem nachází zpátky nadšení a chuť do života, stejně jako cit pro svou ženu.

Špalková září - i přes těžkosti vdané ženy s nabručeným manželem - neskutečným charismatem, který v divákovi vzbuzuje sympatie, ale i lítost. Milující manželka, která se neustále snaží v partnerovi vzbudit kousky viditelného zájmu, je v kontrastu s Alovým sarkasmem těžce zkoušeným charakterem. Ve výsledku je to ale základ pro komediální dvojici, která za zvuku La Marseillaise nachází cestu zpátky k sobě.

V obnovené premiéře uvádí Romantický víkend divadlo Rokoko.

24.11.2015 ,autor: Tomáš Fiala

[ více / méně ]

Manželská rizika

Herci Petra Špalková jako Bet a Jan Novotný v roli jejího muže Alana nyní excelují na prknech Divadla Komedie v představení Romantický víkend. Znudění manželé, on navíc bez práce, vyhrají víkendový zájezd do Paříže. Náhle mají Bet a Alan před sebou zážitky, o nichž dosud mohli jen snít. Romantický výlet s sebou přináší naději, že se manželé v novém prostředí více sblíží, stejně jako riziko totálního krachu unaveného vztahu. Hra anglického autora Johna Godbera v překladu Pavla Dominika a režii Vojtěcha Štěpánka je vtipnou komedií s hořkou pravdou. V kombinaci se skvělým herectvím obou protagonistů naplňuje představení autorovo motto: "Pokud se nebudete smát, tak si aspoň popláčete"....

18.3.2015, autor: Blanka Frajerová

[ více / méně ]

Ohlasy

.....Představení naprosto předčilo mé očekávání, bylo to až děsivě skvělé :-). Děsivě z toho důvodu, že výkony obou herců naprosto “živě" vystihly a ztvárnily mnoho manželství a obávám se, že minimálně v první části představení (ač si to třeba mnozí nahlas nepřipustí), se většina diváků ocitla před vlastním zrcadlem.

.....Milá inteligentní oddechovka se skvělými hereckými výkony!

.....Každý si tam najde kousek sebe samého, velmi jsem se bavil. Skvělé herecké výkony.

.....Šli jsme na představení s přáteli. Že strávíme pak zbytek večera, po představení, diskuzí o vztazích, jsme netušili. Velmi se nám představení líbilo, bavili jsme se, viděli jsme mnohdy sami sebe. Herecký koncert!

.....Překvapilo mě vynikající herecké zpracování, které povyšuje zdánlivě banální, současnou komedii z manželského života na velmi autentický divácký zážitek.

.....Představení bylo vtipné a mělo spád. Výborné herecké výkony...

.....Vtipné, výborné herecké výkony.

.....Představení bylo vtipné, mělo spád.

[ více / méně ]